Fyldt 25 år ved uddannelsesstart (EUV)

Det er aldrig for sent at tage en erhvervsuddannelse. Heller ikke selv om du er fyldt 25 år. En erhvervsuddannelse for voksne går under betegnelsen EUV.

Der er stadig ledige pladser på flere uddannelser

Vejen til drømmejobbet - 1

Der findes 3 forskellige uddannelsesveje, når voksne skal i gang med en erhvervsuddannelse. Uddannelsesvejen afhænger af den enkelte voksnes uddannelse og/eller erhvervserfaring.

Inden studiestart skal der laves en RKV (realkompetencevurdering). Denne RKV bestemmer din uddannelsesvej og angiver, hvor meget godskrivning du evt. kan få for skole og/eller under oplæringen. En kompetenceafklaring foregår på en uddannelsesinstitution og kan tage ½ - 10 dage.

Sådan søger du ind

Søg ind på Grundforløb 2 via optagelse.dk - og du vil blive kontaktet vedr. udarbejdelse af en RKV

Eller kontakt først en studievejleder 

7932 0100 eller vejledning@hansenberg.dk 

- for at få vurderet dine kompetencer, inden du søger ind.

Adgangskrav til EUV

 • 02 i dansk og matematik på 9. klasses niveau (medmindre du har en uddannelsesaftale)

Sådan får du råd

Hvis du får højere løn som voksenelev

Lønnen for en voksenelev er som regel højere. Lønnen svarer ca. til fagets mindsteløn for ufaglærte. 

Læs meget mere om, hvordan systemet er skruet sammen på:

På flere lærepladser er der også mulighed for at tage overarbejde og tjene mere.

SU på Grundforløbet eller ...

Med undtagelse af grundforløbet får du elevløn på alle skoleforløb.

Din tidligere uddannelse og  erhvervserfaring kan være med til at afkorte de 20 uger  med SU-takst på Grundforløb 2.

Hvis du finder en mesterlæreplads, får du i stedet en grundlæggende praktisk oplæring i virksomheden og springer helt over grundforløbet.

Uddannelse på dagpenge

Er du dagpengemodtager, fyldt 30 år og ufaglært, eller faglært med en forældet uddannelse, kan du have ret til at påbegynde en hel erhvervsuddannelse med 110 % af din dagpengesats – hvis erhvervsuddannelsen optræder på positivlisten.

VOKSENLÆRLINGESTØTTE

Er du fyldt 25 år og ikke-faglært, og får du godkendt din uddannelsesaftale inden for voksenlærlingeordningen, vil følgende være gældende:

 • Som voksenlærling adskiller du dig fra andre lærlinge ved at være fyldt 25 år, når du begynder på din erhvervsuddannelse.
 • Du får løn under uddannelsen, som svarer til fagets mindsteløn. Du kan få oplyst det aktuelle lønniveau hos din fagforening.
 • Hvis du vil vide, om oplæringsvirksomheden kan få tilskud til at have dig som voksenlærling (hvis der er gode jobmuligheder eller mangel på arbejdskraft inden for faget), så kontakt dit lokale jobcenter.

Hvilken vej er din vej?

EUV 1

Du har min. 2 års relevant erhvervserfaring inden for det erhverv, hvor du ønsker at påbegynde en uddannelse.

Du har gennem din relevante erhvervserfaring oparbejdet viden, kompetencer og færdigheder, som kan give dig godskrivning, dvs. forkorte din læretid ved virksomheden. Du har evt. taget kurser/uddannelser, som kan give dig godskrivning for din læretid - og skoleperioder.

Dit uddannelsesforløb tilrettelægges i samarbejde med en vejleder og en faglærer.

875x495px-7.png

EUV 2

Du har en færdiggjort uddannelse bag dig og/eller mindre end 2 års relevant erhvervserfaring. Uddannelsen kan være en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.

Din tidligere uddannelse kan evt. give dig godskrivning for enkelte eller flere fag, som udbydes på Grundforløb 2 og hovedforløbet.

Dit uddannelsesforløb tilrettelægges i samarbejde med en vejleder og evt. en faglærer.

875x495px-72.png

EUV 3

Du er gået ud af 9. eller 10. klasse. Du har ingen relevant erhvervserfaring inden for det erhverv, hvor du ønsker at påbegynde en uddannelse, og du har ingen færdiggjort ungdoms- eller videregående uddannelse bag dig.

Uddannelsen tages på samme vilkår, som hvis du var under 25 år.

875x495px-73.png

2 måder til RKV

1.

Hvis du er sikker i dit uddannelsesvalg og ønsker at tilmelde dig uddannelsen på HANSENBERG, vil du automatisk få lavet en RKV inden studiestart. Du tilmelder dig via optagelse.dk
Husk at vedhæfte:

 • CV
 • Dokumentation for 9. eller 10. klasse
 • Dokumentation for uddannelser og kurser
 • Dokumentation for evt. relevant erhvervserfaring.

2.

Hvis det er vigtigt for dig at få lavet en RKV og en uddannelsesplan til en bestemt uddannelse, inden du tager endelig beslutning om uddannelsesvalg, kan du tilmelde dig, ved at kontakte os - find kontaktoplysningerne herunder.

Bestil en RKV

 • Ring på 7932 0100 og spørg efter vejledningscentret

 • Kompetencevurdering (RKV/IKV)

  REALKOMPETENCEVURDERING (RKV)

  Realkompetencevurdering (RKV/IKV) i AMU er en realkompetencevurdering, der giver dig anerkendelse for din viden, dine færdigheder og de kompetencer, som du har tilegnet dig gennem erhvervserfaring, fritidsaktiviteter, kurser samt uddannelse.

  Hvis du arbejder inden for et fagområde, hvor der tilbydes arbejdsmarkedsuddannelser, kan du få vurderet og anerkendt dine realkompetencer i forhold til AMU-uddannelserne.

  På den måde kan du få et bevis på det, du allerede kan. Dokumentationen vurderes af en vejleder på HANSENBERG, som vil udarbejde din uddannelsesplan, så du får et grundlag for at kunne videreuddanne dig.

  Får at få foretaget en RKV skal du først indsamle dokumentation som fx eksamensbeviser, kursusbeviser, jobbeskrivelser, udtalelser, tjenestetidsattester og CV mv.

  • Få flere informationer
  • Bestil en Realkompetencevurdering RKV - ring på 7932 0100 og spørg efter vejledningscentret

eVejledning for voksne

Har du brug for vejledning om uddannelse, efteruddannelse eller jobmuligheder? Så besøg www.voksenuddannelse.dk. Her finder du en guide, som kan hjælpe dig i gang med valg af uddannelse eller efteruddannelse.

Du kan også kontakte eVejledning dag, aften og weekend. I eVejledning sidder 30 professionelle vejledere klar til at guide dig videre på din uddannelsesvej. Du er meget velkommen til at ringe til os, men du kan også kontakte os via chat, Facebook eller mail. Vi afholder også digitale møder, som du nemt kan deltage i. Vi glæder os til at møde dig!

eVejledning er et landsdækkende vejledningstilbud for unge, voksne og virksomheder, og er forankret i Styrelsen for It og Læring i Undervisningsministeriet.Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden