Mikkel Falk-Hansen og Jakob Rasmussen har valgt hvert sit speciale inden for VVS-faget, og fælles for de to håndværkere er, at de har masser af jobmuligheder – og ikke to dage er ens.
VVS – en karriere med variation
Fremtiden er grøn for unge, der vælger en uddannelse inden for byggeri.
For klimavenlige løsninger er kommet for at blive, og som VVS’er er du uundværlig. Det er nemlig VVS’ere, som står for at sikre vand, varme og indeklima – og energioptimering af bygninger.
Inden for VVS-faget findes der en række specialer, og i foråret afholdt HANSENBERG for første gang svendeprøve for installationsteknikere.
I skolens værksted fik de selskab af et hold VVS-energispecialister, som også var til svendeprøve, og her kan du møde et par af de nye svende, som fortæller, hvorfor de har valgt en karriere inden for VVS – og hvordan det kan være, at de er faldet for netop deres specifikke speciale.
Mikkel Falk-Hansen, der har været i lære hos Krenk VVS i Kolding, overvejer at læse videre til forsyningsingeniør på et senere tidspunkt.
Det var en tilfældighed, at Mikkel Falk-Hansen faldt over VVS-uddannelsen, men han har fundet sin helt rette hylde.
”Jeg er drevet af teknik, og energidelen inden for faget gør, at man hele tiden skal være omstillingsparat”, siger Mikkel Falk-Hansen.
Mikkel svarer på 5 spørgsmål om hans valg af uddannelse til VVS-energispecialist
-
Hvad fik dig til at vælge VVS-uddannelsen? ”Jeg har taget en gymnasial uddannelse og havde egentlig planer om at uddanne mig til skibsfører. Det var fuldstændig tilfældigt, at det blev VVS. Jeg ville gerne have en uddannelse, hvor jeg konstant kunne bygge på og udvikle mig. Det kan man med VVS, og det er fedt”.
-
Hvad er det, der er så fedt ved netop specialet energispecialist? ”Jeg er perfektionist, enormt nysgerrig og søger hele tiden ny viden. Jeg er drevet af teknik, og energidelen inden for faget gør, at man hele tiden skal være omstillingsparat. Arbejdet med energioptimering – altså hvordan man får et anlæg til at køre optimalt og bruge lige nøjagtig den energi, der er nødvendig – er det, jeg bedst kan lide ved mit fag”.
-
Hvilke opgaver løser en VVS-energispecialist typisk? ”Det er svært at svare på, hvad der er typisk, for der er så stor variation i arbejdet – og det er fantastisk. Det er meget forskelligt, hvad de enkelte firmaer laver. Jeg har for eksempel været med til at lave operationsstuerne på Kolding Sygehus. Man lærer hele tiden noget nyt, og arbejdet bliver aldrig kedeligt – det er en kæmpe motivationsfaktor. Det er kun ens egne mål og ambitioner, der sætter grænser for, hvad man kan arbejde med”.
-
I hvor høj grad spiller klimaløsninger ind i dit arbejde? ”De spiller ind i alt. Jeg har altid haft interesse for klimaet, og jeg er meget passioneret omkring det. Lige nu har det, der udvikler sig mest inden for mit fag, primært noget med computerstyring og afløb at gøre. Man hjælper en kunde, men man hjælper også miljøet, og mit arbejde bidrager på den lange bane. Der er lang vej igen – der er stadig fabrikker, der varmer op til gråspurvene – men det er fedt at være med til at finde løsninger og forbedre tingene”.
-
Hvor meget betyder det for dig, at du står stærkt på fremtidens arbejdsmarked? ”Hvis du har et svendebrev som VVS’er – og en udmærket karakter – kan du med 100 procents sikkerhed få et job. Ud fra et økonomisk perspektiv er der noget fornuftigt i at have en relevant uddannelse. Jeg havde ikke lyst til at stå som ufaglært, hvis der kom en ny finanskrise. Jobgaranti, løn og fremtidsmulighederne for videreuddannelse er alt sammen med til at gøre det til et rigtig godt valg. Jeg har fundet den helt rette hylde – en hylde, der kan flytte sig”.
Jakob Rasmussen har været i lære hos Billund VVS-Teknik ApS.
Jakob Rasmussen peger på, at jobmulighederne er mange, hvis man tager en uddannelse til VVS-installationstekniker.
”VVS-installationstekniker er en bred uddannelse, der involverer rigtig meget praktisk arbejde – og jeg kan godt lide at bruge hænderne. Få lov til at skære nogle rør til, og få det til at passe”, siger Jakob Rasmussen.
Jakob svarer på 5 spørgsmål om hans valg af uddannelse til installationstekniker
-
Hvad fik dig til at vælge VVS-uddannelsen? ”Jeg startede egentlig som fejedreng i et VVS-firma. Efterhånden fik jeg en masse erfaring som ufaglært inden for faget. Efter otte år var det på tide at få et svendebrev, og jeg har fået en masse merit – og taget uddannelsen på to år”.
-
Hvad er det, der er så fedt ved specialet installationstekniker? ”Det er det der med at blive beskidt, bruge hovedet og gøre en forskel. Man taler hele tiden med nye mennesker og møder kunder, der har en problemstilling, man kan løse. Og så får man så meget ros, for ingen kan undvære vand og varme, og folk bliver så glade, når et problem bliver løst. Jeg kan godt lide, at man kan hjælpe andre mennesker. Man føler, at man gør en forskel for folk. Man har en vigtig, vigtig funktion”.
-
Hvilke opgaver løser en VVS-installationstekniker typisk? ”Arbejdet er så varieret, og ikke to dage er ens. Vi laver alt fra at lægge gulvvarme ind til at installere toiletter. VVS-installationstekniker er en bred uddannelse, der involverer rigtig meget praktisk arbejde – og jeg kan godt lide at bruge hænderne. Få lov til at skære nogle rør til, og få det til at passe. Det er os, der har kontakterne på byggepladserne – og os, der går forrest, når der skal laves et stykke arbejde”.
-
Hvordan ser jobmulighederne ud? ”Jobmulighederne er vanvittig gode. VVS lyder måske ikke så fedt, men det er, fordi folk ikke ved, hvad det går ud på. Det er sådan en bred uddannelse, og man er med i hele byggeprocessen – fra første spadestik til huset står klar. Jeg har fundet min rette hylde, og jeg kan sagtens se mig selv i det her fag om 30 år, og på sigt vil jeg gerne starte min egen virksomhed. Samtidig åbner faget en masse døre, hvis man gerne vil prøve noget andet”.
-
Har du nogle gode råd til unge, der overvejer at starte på uddannelsen? ”Det er bare med at komme i gang. Faget har så meget at byde på, at man ikke når at løbe sur i det. Og så skal man overveje, om man vil søge læreplads i en stor eller en lille virksomhed. På en mindre arbejdsplads er der ofte mere variation i arbejdet, mens en større virksomhed typisk kan tilbyde længere projekter – for eksempel en renovering af et hotel – og nogle kan godt lide at arbejde det samme sted i længere tid”.
- Her kan du se mere om, hvad VVS-uddannelsen indebærer.
Pressekontakt
For mere information kontakt
Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen
alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583