Thea og Jasmin er faldet for håndværksfag

Tømrer og VVS-energispecialist

Der er stadig ledige pladser på flere uddannelser

Vejen til drømmejobbet - 1

Thea og Jasmin er faldet for håndværksfag

Der er ingen tøven at spore hos Thea Juul Harder Qvist og Jasmin Sønder, når de fortæller om, hvad der har fået dem til at vælge henholdsvis uddannelsen til VVS-energispecialist og tømrer på HANSENBERG.

De mandlige elever er stadig i overtal i både tømrer- og VVS-værkstederne på HANSENBERG.

Men Thea Juul Harder Qvist og Jasmin Sønder er sikre på, at de har valgt den helt rigtige uddannelsesvej, og de opfordrer deres medsøstre til at se nærmere på mulighederne for at tage en håndværkeruddannelse.

19-årige Thea Juul Harder Qvist er i gang med uddannelsen til VVS-energispecialist på HANSENBERG, og hun er i lære ved Krenk VVS

  • Hvordan kan det være, at du har valgt uddannelsen til VVS-energispecialist?

Jeg vil gerne have virkeligheden i hænderne. Man kommer ud til kunder og servicerer hos dem. Samtidig kan man mærke, at klimaet ændrer sig, så mit valg har helt sikkert også noget med min alder at gøre. Min generation ved, at vi selv skal være med til at gøre noget, for ellers får vores egne børn ingen fremtid.

  • Hvordan er det for dig at være på uddannelsen?

Det er fantastisk, for man kan snakke med alle, og lærerne tager så godt imod os. Jeg glæder mig til at komme i skole hver eneste dag. Man kan da godt mærke, at man konstant er omgivet af mænd – og der er da tidspunkter, hvor man kan støde på deres humor. Men det er sjovt, og man finder også hurtigt ud af, at drengene påtager sig en storebrorrolle – og de vil gøre alt for at passe på en. Det kan godt være hårdt at følge med, fordi man ikke er så fysisk stærk, som de er, men så finder man metoder til at nå op på deres niveau. Jeg øver hele tiden teknikker, og jeg har en trappestige, så jeg kan nå op til fjernvarmeunitten. Og så prøver jeg igen og igen, for det er bare om at være vedholdende.  

  • Hvad er det fedeste ved faget?

Det bedste ved mit fag er, at jeg kan være aktiv. Jeg kommer ikke til at sidde på et kontor, og jeg vil blive ved med at støde på nye ting, selv om jeg er i branchen i mange år, for der sker hele tiden ændringer indenfor teknologien – og det er spændende. Der sker ikke det samme dag efter dag, og det kan jeg godt lide.

  • Hvad vil du gerne arbejde med i fremtiden?

Som VVS-energispecialist handler det for mig om at kunne hjælpe med til, at vi udnytter ressourcerne optimalt – altså uden at bruge mere energi, end der er brug for. Jeg glæder mig til at arbejde med grøn energi – ja, til at lave de små justeringer, som for eksempel får varmepumper til at køre mest effektivt.

  • Hvordan fik du din læreplads hos Krenk VVS?

Jeg var derude i praktik ad to omgange, og jeg har kun søgt om læreplads det ene sted, for der er en rigtig god atmosfære, og de tager supergodt imod en. Så i en periode mødte jeg konstant op fra morgenstunden for at vise dem, at jeg altså godt kan møde til tiden tidligt om morgenen. Jeg tror bare, at de tænkte, at de ikke kunne sige nej tak til mig, når jeg hele tiden dukkede op.

17-årige Jasmin Sønder er i gang med uddannelsen til tømrer med EUX på HANSENBERG

  • Hvordan kan det være, at du har valgt tømreruddannelsen med EUX?

Jeg vil gerne have en gymnasial uddannelse, og samtidig kan jeg godt lide den følelse, jeg får: ’Det der – det har jeg bygget’. Så det er kombinationen af godt håndværk og de gymnasiale fag, der trak. Egentlig gik jeg med en idé om at tage elektrikeruddannelsen, fordi jeg på sigt gerne vil være flymekaniker. Men på Grundforløb 1 prøver man flere forskellige fag af, og der faldt jeg så for tømrerfaget. Det er fedt, at man på grundforløbet kan prøve kræfter med flere fag, for der er mange unge, der er usikre på, hvad de egentlig vil arbejde med i fremtiden.

  • Hvordan er det for dig at være på uddannelsen?

Alle mine holdkammerater er drenge, så det tog lige et par uger, inden jeg sådan rigtigt kom til at snakke med dem. Men jeg synes, at vi arbejder godt sammen. Jeg kan da godt se, at jeg ikke kan løfte så meget, som drengene kan, men så må jeg jo bare gå en ekstra gang. Som pige skal det hele bare fungere med det samme, når man prøver at bygge noget – og vi gør os derfor nok mere umage. Vi er gode til præcisionsarbejde, og vi vil hellere måle en ekstra gang, så det bliver helt lige og korrekt. Nogle af drengene kaster lidt med tingene – og ser så, om det hele passer til sidst.

  • Hvad er det fedeste ved faget?

Det er helt klart, at man bygger noget med sine hænder. Det er der jo egentlig ikke så mange, der kan. Det kan være helt surrealistisk at kigge på et tag, man har bygget. Så tænker jeg: ’Wow – det har jeg lavet’.

 

  • Hvad vil du gerne arbejde med i fremtiden?

Jeg har været ude på nogle store byggepladser i praktik, og jeg kan godt lide de store byggerier og opgaver. Når man så bagefter kører forbi, kan man sige: ’Det har jeg været med til at bygge’.

  • Har du et godt råd til andre unge kvinder, der overvejer at starte på uddannelsen?

Jeg kender til flere piger, som gerne vil ind på tømreruddannelsen, men som ikke helt tør, fordi det jo er en mandsdomineret branche. Men det er altså, hvad man selv gør det til. Så spring ud i det! Vil du, så vil du – og så kan du også!


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden