Smedeelev banker ny teknologi på plads

Mathias Rødtnes Nielsen er endnu ikke udlært smed, men alligevel har han på sin læreplads taget imod en stor udfordring. Efter intensive kurser er det ham, der skal indarbejde en helt ny svejserobot hos ECM Industries A/S.

I begyndelsen af 2018 står Mathias Rødtnes Nielsen efter planen med sit svendebrev i hånden.

Men den 21-årige smedeelev fra HANSENBERG kender allerede en del af sin fremtid. Han er nemlig i lære hos ECM Industries A/S i Ø. Starup ved Egtved, og her har han fået ansvaret for at indarbejde en helt ny svejserobot i virksomheden.

”Jeg skal arbejde med en svejserobot, der kan svejse små konstruktioner. Chefen opfordrede mig til det, fordi han ved, at jeg har stor interesse for computere og 3D-tegninger.”

For at få helt styr på svejserobotten skal Mathias Rødtnes Nielsen til Tyskland ad flere omgange. Her venter intensive kurser – og på sigt en uddannelse som robotspecialist.

Mathias Rødtnes Nielsen har stor interesse for computere og 3D-tegninger. Det er en af grundene til, at han nu skal indarbejde en ny svejserobot hos ECM Industries.

God løn

For højteknologi er alfa omega i smedefaget – et fag, der handler om alt andet end at slå med en hammer. Det fortæller ejer af ECM Industries Søren Christiansen, som samtidig konstaterer, at der desværre stadig er mange fordomme forbundet med det at være smed:

”Skal man bruge en hammer, har man sjusket med noget. Folk tror, at smedefaget er helt sort. Men det er højteknologisk i dag. Der står computere over alt. Alle svejsemaskiner er styret af en computer, som skal programmeres, før den kan køre. Og der er altså rent i værkstederne.”

 

”Hvis opfattelsen er, at man skal gå i skole i 4 år – og være møgbeskidt til en lav løn – er det ikke så sært, at lille Albert ikke vil være smed. Men man går ikke rundt til en slaveløn som smed. Lønnen er ganske fornuftig.”

Ejer af ECM Industries Søren Christiansen

Behov for flere elever

Søren Christiansen forklarer, at der i smedebranchen er et ekstremt behov for at tiltrække flere elever – og at jobmulighederne som udlært smed er rigtig gode.

Hos ECM Industries går man målrettet efter at få lærlinge ind – og lige nu arbejder 13 lærlinge i virksomheden, der har i alt 112 medarbejdere.

”Vi har kontakt med folkeskolerne her i oplandet, og vi har 17 unge mellem 13 år og 17 år, der kommer her efter skole for at løse de opgaver, de må løse i den alder. Typisk er der 2 af dem, som senere kommer i lære, og vi har nemt ved at få lærlinge,” siger Søren Christiansen.

For at få chancen for at blive lærling hos ECM Industries er kravet ifølge Søren Christiansen enkelt:

”Det er viljen, der tæller. Man skal stå op om morgenen – og se ud som om, man vil det her. Så er man nået langt. Det er for eksempel ikke et krav, at man er god til at læse. Vi havde en lærling, der stillede op til DM i Skills – og han var ordblind. Det hele spillede maks., fordi viljen var der”.

Højteknologi er alfa omega i smedefaget, fortæller Søren Christiansen (tv.), som her står sammen med Mathias Rødtnes Nielsen.

Prøv faget af

Hos Mathias Rødtnes Nielsen er viljen der i den grad. Han ser frem til at skulle indarbejde den nye svejserobot hos ECM Industries:

”Jeg er spændt på det, og jeg glæder mig til en god udfordring, for det er noget, jeg virkelig brænder for. Det er et cadeau at få fra firmaet. Når jeg er udlært, er det planen, at jeg skal robotprogrammere på fuldtid.”

Mathias Rødtnes Nielsen opfordrer skoleelever til at prøve smedefaget af, når de skal i erhvervspraktik.

”Og så er det en god idé at gå ind på YouTube. Der findes nogle gode videoer, der viser, hvad faget indebærer, for mulighederne er mange”.

Her på hjemmesiden kan du se meget mere om dine muligheder lige her


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen.

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583

Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden