Rune laver skulpturer i metal

Mød smedeelev Rune Iversen

Rune Iversen er vokset op i en håndværkerfamilie. Han er rustfri klejnsmed-elev på HANSENBERG, hvor han også er i skolepraktik.

Hvorfor har du valgt uddannelsen til smed?

Jeg elsker at bearbejde forskellige materialer og få dem til at spille sammen. Smeden er involveret i rigtig mange processer, og så er det et vigtigt håndværk for produktionen i Danmark. Det tiltaler mig.

Min egen interesse for faget opstår, da jeg ser nogle YouTube-videoer med smedearbejde. Jeg synes, man kan lave nogle imponerende ting i metal. Samtidig har jeg en storebror, der er smed, og han har haft en masse godt at sige om faget.

Uddannelsen kan jeg også bruge i forbindelse med mine kreative hobbyer. Jeg har altid været glad for at arbejde kreativt og pusle med projekter i min fritid. Lige nu arbejder jeg fx på små skulpturer til familie og venner. Tidligere har jeg primært arbejdet i træ med henblik på at blive tømrer, men nu hvor det er smed, jeg skal være, indgår metaller også i mine kreationer.

Det er fedt at komme ud og lære noget nyt og blive udfordret på andre måder end i folkeskolen.

 

Hvad er det bedste ved uddannelsen?

Det bedste må være, at du får en bred viden om bl.a. mange forskellige metallers egenskaber. Det er et meget alsidigt fag, hvilket betyder en stor variation af arbejdsopgaver. Noget af arbejdet kan være "grov-arbejde", mens andet stiller højere krav til præcision og finmotorik.

En god dag for mig er, når jeg er stolt af den arbejdsindsats, jeg har ydet.

 

Hvad skal man overveje, før man går i gang med at blive smed?

På YouTube er der mange smede, som laver sværd, knive og den slags, men sådan er virkeligheden desværre langtfra.

Allerede den første dag får man at vide, at en stor del af faget er svejsearbejde. Personligt har jeg det godt med at svejse, men det er i hvert fald noget, man skal gøre op med sig selv, om man gider.

En god egenskab er at holde hovedet koldt i pressede situationer. Stresser du, så går det galt, og det bliver noget juks, det du laver. Som smed er det svært at rette op i metal, der er bøjet, skåret eller fræset forkert.

 

Hvilke tanker har du om fremtiden?

At få mit svendebrev og et godt arbejde, som jeg er glad for.

Valget er dit

HANSENBERG uddanner unge med skills. Skal du være den næste?

På HANSENBERG kan du vælge mellem et stort udvalg af erhvervsuddannelser

102

uddannelser på Grundforløb 1

25

uddannelser på Grundforløb 2

15

uddannelser på hovedforløbBrug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden