Økologiske køer og kalve er Natachas karrierevalg

Landmand

Dyrevelfærd betyder meget for 17-årige Natacha Phillip, og hun er godt i gang med uddannelsen til landmand på HANSENBERG samt på en økologisk bedrift ved Vojens.

Økologiske køer og kalve er Natachas karrierevalg

Da Natacha Phillip i august 2021 startede på Grundforløb 1 på HANSENBERG, var det planen, at hun ville uddanne sig til dyrepasser – enten med specialet hestemanager eller dyr i zoologiske anlæg.

Men på HANSENBERGs adresse i Vranderup – hvor der findes både en zoologisk have og flotte faciliteter for heste – holder landmandsuddannelsen og 75 økologiske jerseykøer også til. For et par år siden omlagde HANSENBERG sit konventionelle landbrug til et økologisk et af slagsen, og Natacha Phillip besluttede sig hurtigt for at skifte karrierespor:

”På HANSENBERG spiller dyrevelfærd en stor rolle, og det betyder meget for mig. Da jeg så kom ned på gården, begyndte jeg at holde af de her køer. Samtidig vil jeg rigtig gerne arbejde med økologi, for jeg kan godt lide det der med, at køerne kommer på græs”.

”Første dag, de kommer på græs om foråret, er de ellevilde, men alle de andre dage er der også altid et par stykker, der hopper og er glade ude på marken, og så kommer man selv i godt humør. Det er fedt”, fortæller den 17-årige landmandselev.

For Natacha Phillip betyder det meget, at de økologiske køer kommer på græs.

Elsker sit arbejde

Fedt synes Natacha Phillip også, det er, at hun ret hurtigt kom i mesterlære på en af Gram Slots økologiske gårde ved Vojens. Her passer hun sammen med gårdens øvrige medarbejdere 310 malkekøer – plus opdræt – af racen Dansk Holstein.

”Nærvær med dyr i det hele taget betyder meget for mig, og jeg elsker at arbejde med køerne – og især kalvene, som er dejlige. Jeg kan rigtig godt lide, at de er så forskellige, og jeg har nogle, som er ”mine” kalve – og som er tamme. Det er så hyggeligt”.

”Og selv om vi har 310 køer at holde styr på, kan man – når man står i malkerummet – kende hver eneste ko fra hinanden”.

Glad hver dag

Karrierevejen kender Natacha Phillip da også helt sikkert:

”Fremtiden for mig er inden for økologisk landbrug. Efter folkeskolen var der mange, der valgte den gymnasiale vej, men det her er det helt rigtige valg for mig. Jeg er glad for at være i lære her på gården, og jeg får svært ved at give slip på mine kolleger, når jeg er udlært”.

”På sigt overvejer jeg at blive driftsleder på en bedrift med kalve. Kalve er afhængige af en, og de er altid taknemmelige for at se en, og det bliver man bare selv glad over hver dag”.

Natacha Phillip har da også et godt råd til andre unge, der overvejer at gå landmandsvejen:

”Man skal bestemt ikke være bange for at gå ind i landbrugserhvervet som 16-17-årig. Det er bare at holde hovedet højt – og åbne munden, hvis der er noget, som frustrerer en i dagligdagen. Det at have en god dialog med sin arbejdsgiver er så vigtigt, for så fungerer det hele bare”.

HANSENBERG udbyder både hovedforløbet på uddannelsen til landbrugsassistent samt uddannelsen til landmand med specialet husdyr – herunder retningen akvakultur, som handler om opdræt af fisk.

”På sigt overvejer jeg at blive driftsleder på en bedrift med kalve. Kalve er afhængige af en, og de er altid taknemmelige for at se en, og det bliver man bare selv glad over hver dag”, siger Natacha Phillip.

Køer på gården ved Vojens.

 


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden