Økologi får en endnu større rolle på landmandsuddannelsen
Du kan nå det endnu 😊 der er stadig pladser på flere uddannelser, der starter til januar
Vejen til drømmejobbet - 1Økologi får en endnu større rolle på landmandsuddannelsen
Fremtidige landmænd, som gerne vil gå den økologiske vej, kan nu vælge et helt specifikt økologispeciale på HANSENBERG
HANSENBERGs malkekvægsbesætning tæller 75 jerseykøer, som er på græs en stor del af året.
Det har været undervejs i mange år, men nu har uddannelsesinstitutioner, der har landmandsuddannelsen, mulighed for at udbyde et helt nyt økologispeciale.
Altså, hvis skolerne selv ønsker det. Og det gør HANSENBERG, som i forvejen udbyder specialet husdyr – herunder retningen akvakultur – på landmandsuddannelsen.
”Vi vil gerne bidrage til, at flere unge mennesker får mulighed for at specialisere sig inden for økologi. Samtidig er det helt i tråd med HANSENBERGs bæredygtighedsprofil”, fortæller skolechef ved Organia på HANSENBERG Niels Peter Hansen.
Det er da også en helt naturlig beslutning, at HANSENBERG har grebet den nye mulighed, for efter en længere omlægningsperiode begyndte skolen for snart fire år siden at levere økologisk mælk til mejeriet Naturmælk.
HANSENBERGs har sin egen økologiske gård med både planteavl og malkekvæg, og landmandselever får her koblet teori med praktisk undervisning.
Vækst og efterspørgsel
Omlægningen til økologisk drift har betydet, at skolens elever får underbygget den teoretiske undervisning i økologi og bæredygtighed med praktisk undervisning.
”Økologi er et område med massiv politisk bevågenhed, som ikke bare går væk igen. Den økologiske fødevareproduktion vil fortsat vokse, og blandt fremtidens landmænd er der en gruppe, som kan se en økonomisk mulighed – og altså ikke udelukkende er drevet af ideologi”, forklarer Niels Peter Hansen.
Det er blandt andet derfor, skolechefen mener, at der er grobund for det nye og helt særlige tiltag.
Også hos Landbrug & Fødevarer (L&F) ser man et stort potentiale:
”L&F har været med til at skubbe på for at få etableret et økologispeciale, fordi der er en efterspørgsel fra nogle landbrugsskoler – og blandt økologiske landmænd, fordi de har oplevet, at de elever, som de har fået i lære, ikke har vidst så meget om økologi. De har manglet den holistiske tilgang til fødevaresystemet”, siger chefkonsulent ved Økologi, L&F Hanne Børsch og tilføjer:
”Samtidig er der politiske ambitioner om at fremme økologien, og i L&F tror vi på, at økologisk fødevareproduktion kommer til at vækste. Derfor giver det rigtig meget mening, at de unge dykker mere ned i netop det”.
”Det er megafedt, at HANSENBERG har lyst til at udbyde specialet. Skolens profil passer rigtig godt til det, så det er helt oplagt at gøre det”.
Dele af HANSENBERGs arealer ved gården er tilsået med en særlig blomsterblanding, som skal være med til at skabe de bedst mulige livsvilkår eksempelvis bier. Noget, der ligesom omlægningen til økologisk drift, kan bindes op på skolens bæredygtighedsstrategi.
Stort årsmøde
Og på torsdag er Hanne Børsch med, når Økologisektionen i L&F holder årsmøde på HANSENBERG. Årets tema er ”Økologi og den grønne omstilling”.
Chefkonsulenten forklarer, at det langt fra er en tilfældighed, at Økologisektionen holder sit årsmøde i netop de rammer:
”Det er en meget motiveret beslutning, fordi HANSENBERG har et økologisk landbrug og et dejligt lyst lokale, der egner sig til at holde møde”.
Årsmødet sluttes af med en rundvisning ved Niels Peter Hansen på den økologiske bedrift.
Det er her i Bistroen på HANSENBERGs adresse i Vranderup, at Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer skal holde årsmøde – og hvor et spændende program venter deltagerne.
Pressekontakt
For mere information kontakt
Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen
alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583